Top

Groenten lava muffins

Auteur: Sabine

Ingrediënten:
250 aardbeien
100 gr honing
halve citroensap
20 gr kokosolie  
132 gr courgette incl. schil
365 gr peren incl. schil (2 grote conference peren)
150 gr honing
6 eieren
100 gr ongesmolten kokosolie
100 gr kokosmeel
1 th bakpoeder
 
Hoe maak je het?
Begin eerst met het maken van de aardbeien jam:  
1 Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf en dep ze droog
2 Snijd ze doormidden en doe ze samen met het citroensap, de honing en kokosolie in de pan
3 Breng het mengsel nu langzaam al roerend aan de kook op hoog vuur en laat 1 minuut goed borrelend doorkoken
4 Draai vervolgens het vuur laag en laat nog 15-20 minuten inkoken tot bijna alle vocht verdampt is
5 Als er nog hele grote stukken aardbeien in zitten kun je deze met een vorkje ietsje fijner maken
6 Laat dit nu staan en ga verder met het maken van de muffins
 
Muffins:
1 Verwarm je oven vast voor op 175 gr
2 Ga als eerste de kokosolie smelten in een pannetje. Zodra deze geheel gesmolten is zet je het vuur af zodat de kokosolie af kan koelen. De kokosolie mag niet stollen maar ook niet te heet zijn
3 Ontdoe de peren en courgette van de schil en meng deze tot een moes (fijn) in de keukenmachine/foodprocessor
4 Breek nu de eieren in een kom
5 Doe nu de honing bij de eieren en roer goed door
6 Doe nu de kokosmeel en bakpoeder in de kom met de honing en de eieren en meng alles goed door elkaar
7 De fijngemalen courgette en peren kun je er nu ook doorheen doen en wederom goed alles mengen
8 Tot slot doe je de kokosolie erdoor heen mengen
 
Vullen van de muffinbakvorm:
1 Doe 12muffinvormpjes in de grote muffinbakvorm
2 Doe nu het muffinbeslag in de 12 cupcakes, bijna helemaal tot aan de rand
3 Pak nu de muffinbakvorm met de kleine muffinvormpjes. Hier hoeven geen muffinvormpjes in.
4 Je doet nu 12 kleine muffinvormen goed invetten met wat kokosolie, hiervoor kun je een klein beetje kokosoliesmelten in een pan, en deze vervolgens met keukenpapier deppen en zo je muffinvormpje goed invetten. Het is belangrijk dat je kleine muffins makkelijk loslaten na het bakken
5 Pak nu je jam (indien het teveel gestold is warm je het nog heel eventjes op zodat het weer vloeibaar is)
6 Smeer met een mesje jam bovenop je ongebakken muffinbeslag
7 Nu heb je 12x grote muffins en 12x kleine muffins; deze kunnen nu gebakken worden
8 Bak ze in circa 25 minuten gaar. Voor de zekerheid check je na ong. 15 minuten of alles nog goed gaat met je kleine en grote muffins. Twijfel je of ze al klaar zijn? Prik er dan eventjes met een satéprikker o.i.d. in
Wanneer je satéprikker er geheel schoon uit komt (behalve van de jam) zijn je muffins klaar
9 Pak ze uit de oven en zet de muffinvormen dicht bij elkaar
10 Nu ga je de kleine muffins 1 voor 1 met vork en lepel (of iets wat jij prettig vindt) uit de muffinvorm scheppen/halen. En als je ze eruit hebt dan doe je ze ondersteboven op 1 grote muffinvorm. De jam komt dus als eerste op je grote muffin.
11 Druk heel voorzichtig aan.
12 Herhaal dit bij de overige 11 muffins
13 Als je nog jam over hebt dan kun je deze gebruiken om op de bovenkant van je muffintoren nog wat jam te laten druipen voor een lava-achtig effect

Eet smakelijk!