Top

Paleo kerst tapas

Kerst tapas



Weet jij nog niet wat je wilt gaan eten deze kerst? Wij kwamen er ook niet uit en kiezen dus maar voor deze feestelijke Paleo Kerst tapas met een tafel vol lekkers! Zo is er voor ieder wat wils!

Alle genoemde hoeveelheden zijn voor ca 6 – 8 personen. Lees onderaan ook zeker nog even de aanvullende tips!


Op het menu staan:

  • Spaanse gehaktballetjes

  • Goed gevulde salade

  • Knoflookgarnalen

  • Heerlijke kipkluifjes met knoflook

  • Dadels met spek (aanrader!)

  • Verschillende Spaanse vleeswaren

  • Gegrilde asperges met amandelen

  • Gevulde champignons met Paleo pesto

Ingrediënten voor ca 30 Spaanse gehaktballetjes:

  • 500 g grasgevoerd half om half gehakt

  • Klein blikje tomatenpuree* (70 g)

  • 1 ei

  • 1 el geroosterde paprikapoeder*

  • Peper en zout

  • 350 – 400 g tomatensaus*

  • Ghee of kokosolie om in te bakken

*Let op: tomaten en paprika vallen onder de nachtschades. Wil je deze vermijden laat het dan in dit recept achterwege! Breng op smaak met kruiden naar keuze.

Bereiding:

  1. Zet een grote mengkom en een bord klaar.

  2. Voeg alle ingrediënten samen in een grote mengkom, breng op smaak met peper en zout. Kneed alles door tot het goed gemengd is en een egaal geheel is geworden.

  3. Maak nu ca 30 kleine gehaktballen.

  4. Verhit in een grote pan wat ghee of kokosolie en bak de gehaktballen rondom aan. Giet de tomatensaus erbij en laat op laag vuur rustig gaar worden.

 

Ingrediënten voor een goed gevulde kerstsalade:

  • Grote zak gemengde sla

  • Granaatappel pitjes

  • Flinke hand bosbessen

  • Noten en zadenmix naar keuze

  • Dressing naar keuze (Tip: deze Greek vinaigrette met avocado is er echt heerlijk bij!)

Bereiding:

  1. Pak een mooie schaal en verdeel hierin de sla. Was en snijd de groentes en voeg deze ook allemaal toe.

  2. Breng op salade op smaak met een dressing naar keuze of slechts wat olijfolie.

 

Ingrediënten voor de knoflookgarnalen:

  • 200 g garnalen

  • 1 grote teen knoflook

  • Peterselie

  • Olijfolie

  • Kokosolie om in te bakken

     

Bereiding:

  1. Verhit de kokosolie in en wok of hapjes pan en wok hierin de garnalen. Pers het teentje knoflook erboven uit.

  2. Serveer de garnalen met een flinke scheut olijfolie en wat vers geknipte peterselie erover.

Ingrediënten voor super malse knoflook kip:

  • 8 kippenvleugels / kluifjes (kippendijen kan ook)

  • 4 tenen knoflook

  • Peper en zout

  • 500 ml kippenbouillon

  • Ghee of kokosolie om in te bakken 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 175 °C hete lucht

  2. Verwarm op middelhoog vuur een koekenpan en laat de boter hierin smelten.

  3. Breng de kip op smaak met peper en zout en bak rondom aan.

  4. Maak 500 ml kippenbouillon.

  5. Snijd de knoflook in dunne plakjes en stop deze samen met de bouillon in een ovenschaal.

  6. Voeg de kip en al het braadvocht toe en laat ca 20 – 30 minuten verder garen in de oven.

 

Ingrediënten voor de dadels met spek

  • 1 dadel

  • 1 lange plak gerookt spek

Bereiding:

Maak zo veel dadels met spek als je wilt, in ieder geval 1 per persoon!

  1. Verwarm de oven op 200°C hete lucht

  2. Verwijder de pit uit de dadel en rol de dadel in de lange plak gerookt spek.

  3. Leg alle dadels op een bakplaat bekleed met papier en bak in ca 15 de spek mooi krokant. Laat iets afkoelen voor het eten of eet koud.

 

Ingrediënten voor gegrilde asperges met amandelen:

  • 2 pakjes aspergepunten

  • 100 g amandelen

  • Himalaya zout

  • Extra vierge olijfolie

Bereiding:

  1. Grill de aspergepunten in een grillpan of in de oven.

  2. Snijd met een scherp mes de amandelen wat kleiner.

  3. Besprenkel voor het serveren de warme asperges met wat extra vierge olijfolie en Himalaya zout over de asperges. Serveer de broccoli met slechts wat peper en zout naar smaak.

 

Ingrediënten voor gevulde champignons met Paleo pesto (10 stuks)

  • 10 kastanje champignons

     

  • Voor de pesto:

  • 100 g verse basilicum

  • 50g cashewnoten

  • 2 tenen knoflook, gepeld

  • Sap van ½ citroen

  • 120 ml extra vierge olijfolie

  • Snuf peper en zout

  • Ter garnering: Edelgistvlokken

     

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 175 °C hete lucht.

  2. Borstel de champignons voorzichtig schoon en verwijder het steeltje

  3. Maal alle ingrediënten van de pesto in de keukenmachine tot een egale puree.

  4. Schep ongeveer een eetlepel pesto in de holling van de champignons

  5. Bak de champignons voor ca 15 minuten gaar. Garneer met wat extra edelgistvlokken.

     

Ook op de tafel: verschillende soorten Spaanse vleeswaren. Serveer lekker wat hammetjes, chorizo etc. op een mooie schaal. Ga uit van tenminste 1 plakje per persoon per soort.

 

Tips!

Houd deze hoeveelheden aan per persoon:

  • Een tapas maaltijd bestaat uit zo’n 5 – 9 hapjes per persoon; volg je bovenstaand menu (gebaseerd op 8 personen), dan is 1 tapas per gerecht voldoende. Maak je minder verschillende soorten tapas? Maak dan de hoeveelheden iets groter.

  • Pas het menu gemakkelijk aan naar de (dieet) wensen van jou en je gasten.

Maak het jezelf makkelijk!

  • Een hoop onderdelen van dit menu kan je al van te voren maken en klaarzetten op mooie bordjes. Bij tapas geldt: hoe meer bordjes en hoe bonter de tafel, hoe beter!

  • Maak je alle tapas van te voren dan kan je 15-20 minuten voor aanvang de hapjes op 150 °C nog even doorwarmen. Vergeet dan niet je oven eerst voor te verwarmen!

  • Leg voldoende servetten klaar; met tapas eet je immers lekker met je handen!

Kerst tapas

 

 


 



Monique de GrootMonique de Groot


Dit recept is ontwikkeld, bedacht en gemaakt door Monique de Groot. Voor Paleo-Store.nl ontwikkeld Monique elke week een exclusief recept die perfect past in je Paleo Leven!

Naast het bloggen geeft ze training aan restaurants op gebied van de allergenenwetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet. Daarnaast is ze binnenkort afgestudeerd Orthomoleculair Voedingsdeskundige en staat ze te popelen om mensen te leren wat voeding allemaal voor je kan doen! 

Heb jij een verzoeknummer voor Monique? Laat het ons weten! Heb jij vragen? Stel ze! Mail dan naar info@paleo-store.nl

Meer weten over Monique? Lees dan hier verder en neem zeker eens een kijkje op haar eigen website: Het meisje met de voedselallergie.

 

Tot snel, liefs Monique 


Aanbiedingen